7 czerwca 2015
TATRA Z KIWI NA BITEJ ŚMIETANIE
Składniki na ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
sól
Skłasniki na mase :
6 sztuk kiwi
śmietana 36%
cukier puder
starta skórka z cytryny
galaretka (zielona)
Sposób przygotowania:
Ciasto :
Mąke przesiać,posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto uformować kule, owinąć folia spożywczą, następnie odstawić do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę , wcześniej posmarowaną masłem. Uformować brzegi, spód nakłuć widelcem. Piec w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180°C.
Masa :
Śmietane ubić z cukrem pudrem oraz z tarta skórką z cytryny ( wcześniej cytrynę sparzyć).
Ubitą śmietanę wyłożyć na upieczony spód tarty. Na wierzch ułożyć plastry kiwi a następnie zalać ja lekko stęrzałą galaretką. Pozostawić w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie.