23 października 2013

ZUPA KREM Z DYNI


Składniki:

4 szklanki bulionu
2 marchewki
kawałek pora
1 ziemniak
0,5 kg dyni
2 listki laurowe
4 ziela angielskie
sól
pieprz
cukier
śmietana 18%
natka pietuszki
groszek ptysiowy lub prażone migdały, słonecznik

Sposób przygotowania:

Bulion z warzywami gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Dynię gotujemy w osobny garnku by się nie rozgotowała, gdy będzie miękka  łyżką cedzakową
przekładamy do gotujących się warzyw. Gotujemy jeszcze ok 3 minuty, zestawiamy z palnika.
Przyprawiamy solą  pieprzę i cukrem.
Wyciągamy liski oraz ziele angielskie, następnie miksujemy blenderem na krem.
Krem rozlewamy do miseczek, dodajemy groszek ptysiowy oraz dekorujemy śmietaną i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz