Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
1,5 szkl mąki
0,5 l mleka
3 jajka
1 cukier waniliowy
szczypta soli
0,5 szkl wody
olej do smażenia
Nutella śliwkowa:
3 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
1 kakao- 100g
2 cukry waniliowe
Sposób przygotowania:
Ciasto naleśnikowe
Do miski przesiać mąkę, dodać wszystkie pozostałe składniki. Wszystko wymieszać blenderem lub trzepaczką aż ciasto będzie gładkie, o konsystencji śmietany. Smażyć na rozgrzanej patelni do uzyskania rumianego koloru.
Nutella śliwkowa
Przepis na 7 słoiczków.
Śliwki umyć, wypestkować. Smażyć na wolnym ogniu ok 2 godziny mieszając. Zmiksować blenderem, dosmażyć do uzyskania gęstości. Dodać kakao rozmieszane z cukrem. Smażyć jeszcze 10 min. Nutellę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 10 min.
Naleśniki z nutellą śliwkową to doskonałe połączenie!! :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz