15 kwietnia 2014

MUFFINY Z TRUSKAWKAMI


Składniki na 18 sztuk

2,5 szklanki maki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50g kawowej czekolady
50g białej czekolady
100g rozpuszczonego masła
1 szklanka mleka
2 jajka
aromat waniliowy
200g truskawek
cukier puder

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w garnku, schłodzić.
Czekoladę pokroić w drobna kosteczkę.Truskawki umyć, osuszyć, pokroić.
Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia, sól.
Mleko, jajka, masło, aromat waniliowy dokładnie wymieszać.
Suche i mokre składniki połączyć w jedną masę, dodać pokrojoną w kostkę czekoladę i truskawki.
Ciasto nałożyć do foremki wyłożonej papilotkami.
Piec w temperaturze 210°C ok. 25 minut.
Gdy muffiny ostygną, posypać cukrem pudrem.








MUFFINY Z MASĄ KRÓWKOWĄ


Składniki na 12 sztuk

1,5 szklanki maki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
3 duże łyżki masy krówkowej
6 krówek
100 ml oleju

Polewa:

3 łyżki masy krówkowej
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Mleko oraz masę krówkową podgrzać do rozpuszczenia masy aczkolwiek mogą pozostać drobne grudki.
Przygotowane mleko krówkowe schłodzić.

Mąkę przesiać, dodać cukier oraz proszek do pieczenia-wymieszać.
Jajko roztrzepać, dodać olej oraz słodkie krówkowe mleko, następnie połączyć z suchymi składnikami.
Krówki przekroić na pół, ciastem wypełnić foremki do muffinek. Połówki cukierków zagłębić w ciasto, lekko dociskając cukierka.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut. Schłodzić.

Polewa:
Miękkie masło oraz  masę krówkową utrzeć na gładka masę, polać muffiny.
Dowolnie udekorować.