15 lutego 2014

BABKA MARMORKOWA RÓŻA

Składniki:

5 jajek
kostka margaryny
1,5 szkl cukru
1,5 szkl maki pszennej
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
1,5 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek zapachowy rumowy
3 łyżki naturalnego kakao

Sposób przygotowania:

Utrzeć margarynę z cukrem ( margarynę wcześniej wyjąć z lodówki by nie była twarda), dodawać po jednym jajku cały czas ucierać. Przesianą mąkę dodawać małymi porcjami cały czas ucierać, dodać proszek do pieczenia, olej, wodę, ocet, olejek zapachowy. Ucierać by ciasto roztarło się na gładką masę. Odlać 1/3 ciasta dodać kakao. Do formy wlać jasną masę, a na nią ciemną. Piec ok. 50 min w temperaturze 200°C
Gdy wystygnie polać polewą bądź posypać cukrem pudrem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz