20 lutego 2014

ZUPA TAJSKA

Składniki:

3 małe piersi z kurczaka
3 cebule dymki
3 ząbki czosnku
2 marchewki
mleczko kokosowe (400 ml)
papryka ostra piri piri
szczypiorek
cytryna
1 łyżeczka sosu sojowego
2 szczypty kurkumy
sól, pieprz
olej



Sposób przygotowania:

Cebule dymkę, czosnek, papryczkę pir piri  pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanym oleju w garnku, uważając by czosnek się nie przypalił. Piersi kurczaka umyć,oczyścić, pokroić w grubą kostkę.
Dodać mięso i smażyć. Mięso zalać litrem wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, wyciśnięty sok z cytryny, łyżeczkę sosu sojowego i przyprawy. Gdy marchewka będzie prawie miękka wlać mleczko kokosowe. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać poszatkowanym szczypiorkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz