23 lutego 2014

TARTA Z CEBULA I SEREM DLUGODOJRZEWAJACYM


Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej
100g masła
1 jajko
sól


Składniki na farsz: 

4 duże cebule
1 duża czerwona cebula
 2 jajka
100 g boczku
100 g sera długodojrzewającego BURSZTUN
łyżeczka szałwii
sól pieprz 

Ciasto:

Mąkę przesiać, posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto, uformować kule, owinąć folią spożywczą następnie odstawić do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, uformować brzegi. Nakłuć widelcem spód ciasta. Piec w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180°C.



Farsz:

Cebule okroić w piórka, boczek w kostkę. Dusić na patelni ok 25 minut aż cebula zmięknie, jeśli wcześnie cebula zaczyna brązowieć dodać łyżkę wody. Do cebulo dodać dwa rozkłócone jajka, starty ser, szałwię, sól i pieprz do smaku starannie wymieszać. 

Farsz wyłożyć na ciasto, piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz