28 grudnia 2013

KOLOROWE BABECZKI

Składniki:

5 jajek
kostka margaryny
1,5 szkl cukru
1,5 szkl maki pszennej
1,5 szkl mąki ziemniaczanej
5 łyżek oleju
5 łyżek wody
1,5 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek zapachowy

Babeczki można nadziewać czym się tylko chce orzechami włoskimi, migdałami, rodzynkami, czekoladą, dżemem...

Babeczki są polane zielonym i żółtym lukrem, oraz polewą czekoladową z orzechami.
Zanim lukier czy polewa zastygną można babeczki ozdobić perełkami cukrowymi.



Sposób przygotowania:

Utrzeć margarynę z cukrem ( margarynę wcześniej wyjąć z lodówki by nie była twarda), dodawać po jednym jajku cały czas ucierać. Przesianą mąkę dodawać małymi porcjami cały czas ucierać, dodać proszek do pieczenia, olej, wodę, ocet, olejek zapachowy (ja dodałam pomarańczowy). Ucierać by ciasto roztarło się na gładką masę. Pieczemy w temperaturze 190° C przez 20 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muffinki to świetny pomysł na szybką, słodką przekąskę. Sama bardzo często je piekę i korzystam wtedy zazwyczaj z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    Babeczki są idealnie słodkie, idealnie wilgotne i bardzo czekoladowe. Polecam!

    OdpowiedzUsuń