7 czerwca 2015

TATRA Z KIWI NA BITEJ ŚMIETANIE


Składniki na ciasto :

1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
sól

Skłasniki na mase :

6 sztuk kiwi
śmietana 36%
cukier puder
starta skórka z cytryny
galaretka (zielona)

Sposób przygotowania:

Ciasto :

Mąke przesiać,posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto uformować kule, owinąć folia spożywczą, następnie odstawić do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę , wcześniej posmarowaną masłem. Uformować brzegi, spód nakłuć widelcem. Piec w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 180°C.

Masa :

Śmietane ubić z cukrem pudrem oraz z tarta skórką z cytryny ( wcześniej cytrynę sparzyć).
Ubitą śmietanę wyłożyć na upieczony spód tarty. Na wierzch ułożyć plastry kiwi a następnie zalać ja lekko stęrzałą galaretką. Pozostawić w lodówce aż galaretka całkowicie się zetnie.