13 grudnia 2013

MUFFINKI Z ORZECHAMI I CZEKOLADA


Składniki:

2 szkl mąki
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1 szkl mleka
80 g oleju lub 1/3 szkl roztopionego masła
2 jaja
orzechy włoskie
tabliczka mlecznej czekolady
polewa czekoladowa (biało-czarna)



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki połączyć zaczynając od sypkich (mąkę przesiać przez sito), następnie dodać wszystkie morek składniki. Wymieszać wszystko łyżką, dodać poszatkowane
orzechy i czekoladę pokrojoną w kostkę.
Nakładać do foremek do 2/3 wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180° C.
Piec ok. 25 minut, wbić drewniany patyczek w muffinke jeśli jest czysty to znacz ze muffinki są gotowe.
Po upieczeniu wyjąć z foremek i polać polewą :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz