Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
100 g masła
1 jajko
sól
Składniki na farsz:
szpinak mrożony
duża cebula
3 ząbki czosnku
ser feta
ser pleśniowy Lazur
tarty ser mozzarella
kostka rosołowa
mały jogurt naturalny
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, pieprz
oliwa
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać, posiekać z masłem dodać sól i jajko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, schować do lodówki na 40 minut.
Ciasto wyłożyć na blaszkę, uformować brzegi. Ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku ok 15 minut, w temperaturze 180 C.
Farsz:
Cebulę pokroić w kostkę, zarumienić na złoty kolor. Dodać szpinak, kostkę rosołową rozpuszczoną w 3 łyżkach wody, przeciśnięty przez praskę czosnek i jogurt. Doprawić gałką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Pod koniec gotowania dodać ser feta i pleśniowy pokrojony w kostkę.
Farsz wykładamy na tartę i posypujemy startym serem mozzarellą. Piec w piekarniku ok 25 minut w temperaturze 180C.