26 lutego 2014

FAWORKI

Ruszyły przygotowania do Tłustego Czwartku :)
Moja propozycja to pyszne Faworki!!


Składniki:

0,5 kg mąki pszennej
10 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
śmietana 18% (duża)
zapach waniliowy
olej ok 0,5 l
cukier puder

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać do miski, dodać 10 żółtek, 1 łyżeczka soli i proszku do pieczenia, śmietanę. Wyrobić ciasto (dość długo )aż będzie miało jednolitą masę, następnie rozwałkować na gruby placek, złożyć na cztery i rozwałkować ponownie, czynność powtórzyć.  Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować ( po kawałku) i wykroić faworki. Przygotowane faworki kłaść na rozgrzany olej ( nie może być za zimny ani za gorący ). Olej zmienić co jakiś czas. Smażyć na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć na talerze wyłożone ręcznikami kuchennymi. Gdy będą gotowe przekładamy do czystej miski i posypujemy cukrem pudrem (przez siteczko).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz