15 kwietnia 2014

MUFFINY Z MASĄ KRÓWKOWĄ


Składniki na 12 sztuk

1,5 szklanki maki pszennej
3 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
3 duże łyżki masy krówkowej
6 krówek
100 ml oleju

Polewa:

3 łyżki masy krówkowej
2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Mleko oraz masę krówkową podgrzać do rozpuszczenia masy aczkolwiek mogą pozostać drobne grudki.
Przygotowane mleko krówkowe schłodzić.

Mąkę przesiać, dodać cukier oraz proszek do pieczenia-wymieszać.
Jajko roztrzepać, dodać olej oraz słodkie krówkowe mleko, następnie połączyć z suchymi składnikami.
Krówki przekroić na pół, ciastem wypełnić foremki do muffinek. Połówki cukierków zagłębić w ciasto, lekko dociskając cukierka.
Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut. Schłodzić.

Polewa:
Miękkie masło oraz  masę krówkową utrzeć na gładka masę, polać muffiny.
Dowolnie udekorować.